Sauna

Sauna je prostorija dizajnirana kao mesto za suvo ili vlažno zagrevanje tela. Moderna sauna vodi poreklo od finske saune.

Na severu Evrope, u Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Rusiji (severni deo), sauna se koristila stotinama ako ne i hiljadama godina, a posle Drugog svetskog rata, sve više se koristi i u ostalim zemljama Evrope, pa i kod nas. Sve veći broj medicinskih, sportskih i ugostiteljskih ustanova pravi saune.

Temperatura u sauni kreće se oko 100 °C za suvi vazduh, a od 65 do 80 °C za vlažan vazduh, a u zavisnosti od stepena vlažnosti. Što je vazduh vlažniji, to je i temperatura u sauni niža, jer se vlažan vazduh teže podnosi od suvog.

sauna

Sauna je prostorija od drveta, ili obložena drvetom, jer u unutrašnjosti ne sme postojati ni jedan deo ili predmet od nekog drugog materijala, a pogotovo od metala. Toplotni kapacitet i provodljivost toplote različiti su kod metala i drveta, pa na visokoj temperaturi koja je u sauni metalni delovi mogu izazvati opekotine većih razmera.

Flamingo resort Vam nudi savremeno opremljenu saunu u kojoj možete uživati sa vašim prijateljima, kad god to poželite.

Redovno korišćenje saune štiti od prehlade, telo održava zdravim i u dobroj kondiciji, povećava otpornost, štiti kardiovaskularni sistem, opušta mišiće. Intenzivno znojenje pomaže u izlučivanju toksina iz organizma, koža se čisti i usporava starenje.

sauna